woensdag 11 februari 2015

de prinses en de apenbloemenboom

de dagtaak van een prinses



Aanvang februari was het en een heuglijke dag brak aan. Ik stel me zo voor dat dit het geval moet zijn voor iedere thaiburger (variatie op de Big Mac en de Cheeseburger) in dezelfde omstandigheden. Een dag om te memoriseren, eentje om in te kaderen. Dat inkaderen mag u zelfs vrij letterlijk interpreteren. In ieder thais huis hangen de portretten van de koninklijke familie, tenminste toch in de huizen waar ik ooit op bezoek was. Doch buiten de in protocolair ornaat gestoken koningen, koninginnen, prinsen en prinsessen zal er steevast ook wel een plekje voorzien zijn voor "diploma-uitreikingsfoto's". Tussen de geboorte van een thais individu - het eventuele huwelijk en het overlijden situeert een diploma-uitreiking zich als een bijzondere mijlpaal. In Thailand worden diploma's van hogescholen en universiteiten overhandigd door, hoe kan het ook anders, een lid van de koninklijke familie.
Nu was het "eindelijk" de beurt aan Naow. De jongste dochter van Sarit (broer van Siriwan) had economie gestudeerd aan de Mae Fah Luang university te Chiang Rai. Ze had haar bachelor echter meer dan een jaar geleden behaald. Om begrijpelijke redenen, Thailand telt 76 provincies met tal van hogescholen en universiteiten, lukte dit nu pas.
Om her gebeuren vlekkeloos te laten gebeuren werd de "diploma-inontvangstneming" dagenlang op voorhand minitieus ingeoefend. Bedenk hierbij dat Naow, die inmiddels al een vaste baan heeft, verlof diende te vragen.
Wij Westerlingen vinden dit bijzonder. Onze koningshuizen houden er zich geenszins met bezig. Ziet u het Alexander of Filip doen? Of, wat waarschijnlijker is, de jeugd de gediplomeerden hechten er, om het zacht uit te drukken, geen enkele waarde aan.








Op de foto's ziet u hoe duizenden studenten een erehaag vormen als de strengbeveiligde stoet van wagens komt aanrijden. Wij, onze familie en ik, waren er van in de vroege ochtend. Dit garandeerde ons een parkeerplaats maar voor een zitplaats dichtbij het gebeuren waren we te laat. Dan maar ons matje gespreid in de schaduw.









Een groepje bloeiende bomen trok mijn aandacht. Nog nooit gezien! Ik kende deze boomsoort niet. Dan maak je een blog met als onderwerp tropische flora en dan weet je wat je te doen staat. Fotootjes nemen nam ik me voor en aan zoveel mogelijk mensen vragen of ze de naam kenden.Natuurlijk kent men enkel de thaise naam. Dat is niet verwonderlijk en eigenlijk ruim voldoende. Op mijn tabletje kan ik inmiddels overschakelen op een thais keyboard.

ประดู่เเดง  googlen geeft phyllocarpus septentrionalis of Monkey Flower Tree.


Andere namen zijn Barnebydendron of Fire of Pakistan. En daar heb je het weer! Van origine is de Monkey Flower tree uit Centraal en Zuid Amerika en toch wordt hij Fire of Pakistan genoemd. Laat ons aannemen dat men na enkele generaties uitheemse bomen als inheems gaat beschouwen. Hij behoort tot de familie der Fabaceae en bereikt een hoogte van om en nabij 12 meter. De bloeitijd loopt van januari tot februari.


De prachtige, felrood/oranje bloemen verschijnen nadat hij al zijn bladeren heeft laten vallen. Ze hangen in klusters oogverblindend mooi te zijn en lokken vooral vlinders en kolibries aan.




Mocht u overwegen hem in uw eigen tuintje te planten, dat kan uiteraard enkel in de tropen.
In volle zon dan liefst en niet teveel water geven.

Ziezo, ik heb een nieuwe boom leren kennen en u, gezien u dit stukje tot het eind hebt willen lezen ook.

Roger Stassen




3 opmerkingen:

  1. De juiste informatie op het juiste ogenblik! Enkele weken geleden reden we van Nong Khai naar Loei en ik zag onderweg deze bomen. Mij intrigeerde toen vooral dat ze bloemen maar geen bladeren hadden. Hoe kan dat nou? Toch dus!
    Verder, je geeft me een bal voor doel. Onze koninklijke familie die bij ons maar niet slaagt populair te worden. Deden zo ook maar iets. Als jongmens vergeet je nooit van je leven meer dat je uit handen van de koninklijke familie je diploma kreeg. Een simpele truc om een nationaal eenheidsgevoel aan te kweken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Veel bomen in de tropen, teveel om op te noemen, verliezen hun bladeren in deze periode (jan., febr., maart). Dit is temidden het droge seizoen en vlak voor de warmste periode van het jaar. Door het bladverlies vermijden ze extra vochtverlies. Eigenlijk dezelfde truc als de natuur heeft in koudere streken waar ze in de herfst bladeren afstoten voor de vorst haar intrede doet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Blijft toch spectaculair zo een diploma-uitreiking. Men mag hierbij ook niet vergeten dat voor een groot deel van de bevolking hogere studies er niet inzitten vanwege financiële redenen. De vooruitgang (zeg maar de aansluiting bij het Westen) ligt in de handen van deze jonge mensen.

    BeantwoordenVerwijderen